Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

"Το αφεντικό και άλλα διηγήματα" της Θάλειας Καλλιγιάννη

Από την Μάγδα Αδαμίδη
με την επιμέλεια της φιλολόγου Μαρίας Μαγουλά*

Στο βιβλίο περιγράφεται η σχέση της Λίας, μιας δημοσιογράφου, με το αφεντικό της καθώς και με τους ανθρώπους που ζούσαν κοντά σ' αυτόν. Πρωταγωνιστούν η Λία που είναι δημοσιογράφος και το αφεντικό της που είναι ένας παράξενος άνθρωπος. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στην Αθήνα περίπου μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο.
Η φράση που με εντυπωσίασε και εξόργισε γιατί κατάλαβα το άδικο βλέποντας την εκμετάλλευση του εργαζόμενου από τον εργοδότη είναι: "Στο κάτω κάτω πως καταδεχόταν εκείνος που ξόδευε τόσα και τόσα λεφτά σε γλέντια, να στερήσει το δίκιο μιας φτωχής γυναίκας. Μήπως ήξερε τι θα πει οκτάωρο; Τι αγώνες είχαν γίνει για να το κερδίσουν οι εργαζόμενοι...".
Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου, ένιωσα ανακούφιση γιατί παρόλα τα γεγονότα και τις παρεξηγήσεις που συνέβησαν, στο τέλος υπήρξε αίσιο και συγκινητικό τέλος.
Νομίζω ότι μοιάζω με τη Λία γιατί με ψυχραιμία προσπαθώ να λύσω το κάθε πρόβλημα, θέλω να τα πηγαίνω καλά με όλους και πάντα υποστηρίζω τα δικαιώματά μου.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανθρώπινες σχέσεις συχνά δοκιμάζονται, αλλά αν υπάρχει καλή θέληση αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.


*Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαγουλά στα πλαίσια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και της δραστηριότητας "Φιλαναγνωσία" ενθαρρύνει τους μαθητές της συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας να περιγράψουν ένα βιβλίο που διάβασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου